6. Paradise Island
Door: bas
Blijf op de hoogte en volg Bas
07 Januari 2009 | Verenigde Arabische Emiraten, Dubai
Nogmaals de allerbeste wensen voor 2009, dat het maar een mooi jaar word. Hier is het in ieder geval goed begonnen.
Ben afgelopen maand voor het eerst in de woestijn wezen kamperen met dezelfde groep als waar ik ook mee naar Musandam ben geweest. Het rijden door het losse zand is echt gaaf, de woestijn is een grote speeltuin als je in de auto zit. Hier en daar een verdwaalde kameel maar vooral veel zand. Verder was het standaard kampeer-concept weer goed bevallen (lekker biertjes drinken bij het kampvuurtje, gitaarmuziekje en een hele prima BBQ). Het enige nadeel is dat je dagen na de trip nog steeds het zand uit je oren kan kloppen, maar het was het waard, echt een heel relaxt weekendje.
Helaas zijn in december alle Dutchies weer terug naar Nederland vertrokken, ik ben de laatste der NHTV’ers hier in Dubai op het moment. Erg jammer, ik ga ze missen... Maar de afgelopen maand stond toch voornamelijk in het teken van mn vakantie naar Sri Lanka. Samen met een collega en haar man (beide afkomstig uit Sri Lanka) ben ik 25december voor 10 dagen daarheen gegaan. OUWEHOERHÉ... wat een beestelijke vakantie.
Eerste dag was chillen bij haar familie thuis in een riant huis op het platteland net buiten de hoofdstad. Of zeg maar gerust midden in de jungle, alleen maar groen en allerlij oerwoudgeluiden. In stijl hebben we wat kokosnoten uit de tuin leeggelurkt (het nummer -drink met je billen bloot, melk uit een kokosnoot- zat voor de rest van de vakantie in mn hoofd). Naast een oom, tante en oma wonen er enkele mensen die het huis bewaken en klusjes doen, slaafjes ja. Niet dat ze slecht verzorgd worden ofzo, maar toch heb ik het gevoel dat er een redelijk verschil is in ‘klasse’. Ondanks die verhouding blijven die mensen ook na hun pensioen daar wonen uit loyaliteit, zo was er een vrouwtje van minstens 85 jaar oud dat letterlijk in een hoek van 90graden nog steeds rondsjouwt en met koken helpt... al met al een kleurrijk gezelschap daar thuis!
Na wat eerste indrukken opgedaan te hebben zijn we ons gaan wassen bij de lokale wasput waar het hele dorp zichzelf en zn kleding wast, toen voelde ik me echt mogli uit junglebook! Vervolgens gegeten daar... das ook een hele belevenis. Behalve dat het voor mij even wennen was dat men hier alleen maar (3keer per dag) rijst eet met zeeeeer spicy groenten en vlees, eten ze dat ook nog eens met de hand. Ik vind het er nog steeds onsmakelijk uitzien, maar ik ben de beroerdste niet dus na een korte uitleg over vinger-eet techniek was ik ook in staat om de rest van de week al het eten met mn handen naar binnen te graven... na een week alleen maar rijst was ik zo blij dat ze ook in Sri Lanka een Mc Donalds kennen!
Colombo, de hoofdstad, ziet er een beetje uit als verwacht. Een grote chaos op de weg, mensen rotzooien maar wat aan en hebben volgens mij geen flauw benul van verkeersregels. Veelal oude gebouwen waar de verf van afbladdert en overal elektriciteitskabels die over straat hangen, echt zo’n heerlijk onsamenhangend viezig geheel. Allerlei kleine winkeltjes waar de kip, het fruit of de namaak merkkleding voor de deur word tentoongesteld. Kleine eettentjes zijn een hele ervaring; het zijn simpel ingerichte zaakjes, je moet er niet vies zijn van kakkerlakken en om het niveau wat extra omhoog te krikken gebruiken ze een verknipte lokale telegraaf als servetje, HACCP is hier blijkbaar geen prioriteit. Dan heb je nog de straathonden, tuk-tuks en veel militair machtsvertoon (elke straathoek wordt bezet door een soldaat met een groot klapperpistool om zn nek) Ik vind het helemaal prachtig!!
Verder is er prachtige natuur in Sri Lanka, en wat kun je beter doen dan daar met je jeep doorheen crossen?! Dat hebben we dus ook gedaan, heel gaaf het offroaden hier, beter dan in de woestijn nog. Lekker door de modder banjeren en de vetjanus uithangen blijft leuk. Om dat te doen zijn we naar Habarane gegaan, 4uur rijden van Colombo. Alles leuk en aardig – een goeie dag gehad. De terugweg verliep iets anders dan gepland. Ik lag lekker te pitten voordat ik na een knal wakker word en zie dat onze kundige chauffeur de wagen tegen de muur geparkeerd had, even schrikken dus. Maar eenmaal uitgestapt bleek dat die gapert nog iets anders geraakt had voordat ie de muur tegenkwam. Het was Brommer Vs. onze Jeep, mag duidelijk zijn dat wij die strijd wonnen maar dat was niet zo leuk voor de brommer. Er lag een knul voor apegapen vijf meter van zn brommer vandaan. Gelukkig geen schade aan zijn rug of hoofd of iets dergelijks, maar zn been zag er minder goed uit. Ik denk dat ie de komende 6 maanden in een rolstoel doorbrengt. Maargoed, daar sta je dan 1uur snachts. Binnen een uur stond er een man of 15 zich te bemoeien met deze casus, erg spijtig want die jonge word daar natuurlijk niet beter van. Na lang bakkelijen werd ie afgevoerd naar het ziekenhuis in een Tuk Tuk (lekker comfortabel). Ik had wel een ambulance verwacht maar zo werkt dat blijkbaar niet hier. Dus toen nog meer staan bakkelijen met de alle aanwezigen en daarna met de politie, en zo komt het dat je uiteindelijk om 5uur snachts de band van de jeep ligt te verwisselen – als dat geen vakantiegevoel is weet ik het ook niet ;)
Verder zijn we door het land gereden en hebben we theeplantages... oliefanten... veel dorpjes... natuur... rivieren waar dorpelingen zichzelf in staan te wassen... veel strand... en een nederlands fort (ja wij waren hier een paar honderd jaar geleden de baas met onze VOCmentaliteit!!) gezien.
Oud en nieuw was een prima feestje op het strand maar niet heel veel bijzonders, gewoon lekker chill. 1 januari was er een zegen-sessie van een aantal monnikken thuis bij de familie van mn collega. Nog nooit zoiets gezien; er kwamen 5 boedhistische monnikken op bezoek. Het ritueel begon met een veel te lang gebed. Beetje saai was dat want ik kon er niets van verstaan, ook voor performance scoren die mannen geen punten. Ze zaten daar onderuitgezakt te brabbelen en keken of ze de tafel van 5 moesten opdreunen tijdens de wiskundeles... beetje een eentonige klaagzang. Daarna kregen ze een bord en ging de hele familie langs met eten om te serveren. Daarna nog een gebed van ik weet niet hoelang en kregen we een gezegend stukje touw om onze pols gebonden... alles ging er heel rustig aan toe, de hele familie zat eerbiedig op de grond te luisteren. Toen de monnikken weg waren was het tijd voor de familie om te eten. Ik beschrijf het misschien een beetje simpeltjes, maar het is best interessant om zoiets mee te maken.
Ik had de mazzel om nog zoiets te zien... een bruiloft. Er was een bruiloft in de familie en aangezien ik deze paar dagen het witte schaap van de familie was mocht ik lekker meedoen. Ik voelde me helemaal als in de film Weddingcrashers. Het was best leuk aangezien het er erg tratitioneel aan toe ging, maar het was ook nogal cheesy moet ik zeggen. Alles ging precies volgens het boekje met lokale dansers, zegening, fotosessie, felicitatierondje enz enz... en de bruid wilde geen alcohol op het feest, wat dat aangaat kwamen al die rituelen wel weer van pas, het gaf ons de tijd om even naar de bar te ontsnappen en er een toch nog goed feest van te maken. Op het einde nog even staan dansen en ik denk dat dat ervoor gezorgd heeft dat ze de dutchman niet snel zullen vergeten...
Dat was tevens het einde van de vakantie, na de bruiloft ben ik snel naar het vliegveld gevlucht en terug naar Dubai gevlogen. Was een chille vakantie; hardcore jungle en veel cultuur gezien, zeker een land waar ik nog weleens heen wil. Eerst maar eens wachten tot die bomaanslagen minder worden..
Tim & Josephine; relaxt, bedankt voor de leuke kerstkaart :D
Hakuna Matata!
07 Januari 2009 - 08:02
Mia En Jan:
Hoi Bas,
Het nieuwe jaar is wel HEEL speciaal begonnen voor je, veel geluk voor de rest van 2009.
Met open mond lezen we hier je prachtige verhalen, je bent een rijk mens, dat je dit allemaal kan meemaken.
Dat je ervan moet genieten hoef ik je niet te zeggen, volgens ons geniet je met volle teugen, ga zo door.
Wij volgen je, vanuit een koud
(-15 graden, donderdag wordt sinds 12 jaar het NK schaatsen op natuurijs gehouden!)
en wit besneeuwd Nederland ook prachtig!
liefs Jan en Mia -
07 Januari 2009 - 08:11
Glenn:
Bas de beste wensen ouwe Monik!
Chille reis zo... slapen als een wilde muis bij wat vreemde mensen... wassen in een rivier whahaha.. relaxt man! Altijd een avondtuur met wassie ala bassie!
Spreek je weer baas!
Toedels -
07 Januari 2009 - 09:17
Pa En Ma:
Hallooo,
Dit is nou echt een wereld van verschil!!!
Zit "of road" ook in jouw rijbewijs??
Er moet in dec. wel iets uit je oren komen---is het geen Pieten zwart, dan maar zand.
Gelukkig heb je de bommetjes kunnen ontwijken.
Leuke foto's !
Liefs -
07 Januari 2009 - 10:01
Lianne :):
leuk heur! hier zijn de zaken ook al weer begonnen.. WAT EEN DRAMA! haha jij zal het maar rustig hebbe zo zonder drama.. jij ook nog het beste voor 2009! groetjes daar! veel plezier nog! -
07 Januari 2009 - 11:09
Petra:
Hey Bas,fijn om te lezen dat je weer zo genoten hebt,ga zo door in het nieuwe jaar.Het komt me allemaal zo bekend voor wat je schrijft,over de olifanten,theeplantages,de monniken,het is een tijd geleden maar onze huwelijksreis hebben we destijds daar doorgebracht,en nu ik de foto's bekijk is er niets veranderd volgens mij(en dat na 25 jaar)
Nou Bas,nu weer tijd om te werken.....of gewoon lekker genieten,hopelijk beide,maar zo te lezen komt dat helemaal goed;-)
Liefs de Baarsjes -
07 Januari 2009 - 12:02
Mr. Farmer:
maat, wat een onderhoudend verhaal weer! :) heb je er al eens over nagedacht om een boek te schrijven, je al geen slecht figuur slaan!
anyway.. klinkt zeker als een gave vakantie Hezeman, leuk ook dat je die weddingCrasher mentaliteit bezit. Is ook nog steeds een van mijn dromen om dat te doen :P
krijg je trouwens nog bezoek van medestudenten?
Mate het gaat je goed.. maak plezier
Martin de Boer -
07 Januari 2009 - 12:18
Guido:
Hey Bas!!
Tof man, nog steeds lees ik je verhalen met plezier.. Once in a life time man, en heerlijk om te lezen dat ze de dutchman niet vergeten, niet anders verwacht!
Succes daar en stay out of trouble!
Hakuna matata! -
07 Januari 2009 - 15:44
Judith:
Hee Bas! allereerst de beste wensen!! Volg je berichten met veel plezier vanuit stevensbeek aka amsterdam :-D Wat een avonturen!!! Super man! Bijzonder mooi dat je daar ook op een local manier de verschillende natuur en cultuur ervaart!!! Enjoy! Liefs -
07 Januari 2009 - 16:04
Ruben:
Hee Bas,
Hoe gaat het met jouw.
Met mij gaat het goed. Ik heb geschaatst bij Mia.
Die autofoto's die jij hebt gestuurt vond ik wel stoer die, BMW foto die jij nog niet in Nederland had gezien, heb ik nu wel gezien.
Die MERCEDES auto vond ik ook vet.
GROETJES RUBEN -
07 Januari 2009 - 16:51
Myran:
Wereldreiziger,
Blij dat je zo blijft genieten daar en veel meemaakt!er zijn ook weer mooie foto`s mee gestuurd.Als je eenmaal terug bent zal ik alle geweldige verhalen wel gaan missen. Daar krijgen we dan weer een hoop gekwal voor in de plaats, dat is ook niet verkeerd!
groet je zus -
07 Januari 2009 - 19:16
Marie-Jan:
Happy New Year Bassie!!!
LEUK een buitenlandse bruiloft, crossen door het zand, brommer op je bumper, laten zien wie de Dancing Dutchman is, Sri Lankaaaa, oud en nieuw op het strand.. Pff wat vervelend allemaal!!! :-)
Liefs uit het koude Holland
08 Januari 2009 - 14:00
Jan En Toos:
Hoi Bas
We willen je een heel goed 2009 toewensen vanuit een wit Nederland!!!!
Heel leuk hoe je beschrijft wat je allemaal meemaakt!!! We lezen het met veeeeeeel plezier!!
Heel veel groetjes van Jan en Toos. -
09 Januari 2009 - 06:39
Ad:
Beste Bas
Weer een aardige story. Inmiddels ben je er ervaren in; dat moet ook wel: je bent alweer op de helft van deze lange vakantie. Tenminste: je hebt 't steeds over allerhande vakantie-activiteiten - dat je af en toe ook nog eens werken moet mis iok volledig.
De foto's goed bekijkende lijkt het of er een bepaalde vorm van kaalhoofdigheid begint op te treden... Wat is dat?
Diezelfde foto's zal ik printen en via je ouders aan je Oma doen toekomen, dan kan zij ook haar fantasie lekker op hol laten staan.
Hartelijke groeten vanuit worldcity Boxmeer! -
10 Januari 2009 - 14:32
Tim:
hej bas!
jaja, ik ben terug van weggeweest. heb wel ondertussen wat verhalen van je gelezen en gehoord, fijn dat je het daar zo goed hebt!
De foto met de pul bier verteld mij dat het helemaal goed gaat komen daar...
Nu nog hopen dat ik je over 4 maande ook een goededag kan wense, maar ik heb het weer goed naar m'n zin bij je zusje dus dat zal wel goed gaan komen!!
Ik spreek je!
Groeten Tim -
15 Januari 2009 - 20:33
G + J + S :
Halloooo Pipo in het verre oosten :)
De vrouwen verlangen hier naar je :)
Mooie player :)
Groeten Glenn, Jens en Sander -
18 Januari 2009 - 20:18
Mark Janneke Guusje:
He Bas,
Wat een geweldige verhalen en je schrijft echt heel grappig! Dankjewel voor je leuke kaart erg speciaal om van zover geboortepost te krijgen! ik geloof dat alles wat je nu meemaakt je maar een keer in je leven meemaakt! Haal er alles uit wat er in zit!! Heel veel succes , als je terug bent komen we onze trots wel showen!
heel veel liefs mark en janneke en guusje -
02 Februari 2009 - 12:31
Anne-Frans:
He Bas,
Wanneer weer een verhaaltje?
Wachten met spanning...
Kussie Annie